Madeira i januar er for jer, som ønsker en vinterferie i overkommelig afstand fra Danmark, masser af varme, en frodig natur og en ikke alt for turistet feriedestination. Nu er januar ikke det eneste tidspunkt, hvor øen kan besøges, så vælg det vinterferie tidspunkt, som passer jer bedst.
En Madeira ferie kaldes ofte for pensionisternes ferieparadis, men I skal ikke lade jer snyde. Flere og flere i de yngre aldersgrupper er begyndt at få øjnene op for denne smukke og rolige ø. Blandt andet er der nu også enkelte sports- og yogarejser til Madeira.
Madeira er en fantastisk ø, noget helt for sig selv. Den ligger ude i Atlanterhavet, tættere på Afrika end Europa, men ligner ingen af delene. Øen er med sine 741 km2 ikke så stor, men på grund af de mange bjerge og cirklede veje, så føles den større. Madeira har subtropisk klima, hvilket bevirker at temperaturen er nogenlunde ens året rundt, aldrig rigtig koldt og heller ikke for varmt i sommermånederne.
Madeira kaldes for blomsterøen, da der er utrolig grønt og frodigt med mange skønne blomster. bl.a. ses Estrelizia (paradisfugleblomst) og Orkideer i alle afskygninger. Der falder en del regn på nordsiden af øen, og vandet bliver udnyttet af Levadaer, som er vandingskanaler der leder regnvandet fra bjergene i et system, der siges at være mere end 2000 km langt. Takket være disse Levadaer (vandingskanaler) har øens land- og havebrug rigelig vand året rundt. Langs Levadaerne er der mulighed for vandreture, både ture for begyndere og for de mere øvede.
Sydkysten af Madeira har flest solskinstimer, men der falder også regn, især i vintermånederne, dog mest om natten eller de tidlige morgentimer. Det er morsomt at kigge op mod bjergene når man sidder og nyder solen, så ligger der en tyk bræmme af skyer, der ligesom standser regnen i at komme længere ned mod syd, hvilket bevirker at Sydkysten er langt den varmeste og mest solrige.
Hvor skal man bo på Madeira?
De fleste hoteller ligger på Sydkysten i eller omkring hovedbyen Funchal, og det er ikke svært at finde et hotel med havudsigt, da stort set alle hoteller ligger langs havet, og de fleste er af god standard.
Som eksempel kan nævnes: Golden Residence Hotel som ligger ca 3 km uden for Funchal. Det er et skønt 4* hotel med blandt andet udendørs pool, wellness, fitness og meditationsrum samt den skønneste udsigt over Atlanterhavet. Hotellet er i tre bygninger, hvoraf den ene har 7 etager, så der er udsigt både til bjergene og havet.
Selv om hotellet ligger et stykke uden for Funchall er det nemt at komme ind til byen, da bussen holder lige uden for døren. For dem som har gode ben og ønsker at få sig rørt, så er der en strandpromenade som fører ind til byen.
På hotellet er lejlighederne med et lille køkken, hvor der er mulighed for at lave mad. Ligeledes ligger det store center Forum lige i nærheden af hotellet, og i Forum ligger supermarkedet Pingo Doce, restauranter, cafeer og mange butikker.
I kan også vælge at bo inde i byen, hvor der ikke er helt så meget ro men alligevel rigtig hyggeligt. Til gengæld bor I så midt i det hele.
Se udvalget af hoteller på Madeira her
Hvad kan man se i Funchal, som er øens hovedby?
Hovedbyen Funchal er en hyggelig gammel og meget smuk by. På pladsen ved Domkirken står blomsterkonerne og sælger de smukkeste blomster (de tidligere nævnte paradisfugleblomster og Orkideer). Konerne følger en historisk beklædningstradition på øen, og de er klædt i den Madeiranske folkedragt: rød, gul og blåstribede skørter, samt en hvid bluse med en rød vest over, hvilket er meget smuk.
Byen har fem flodkløfter, som på smukkeste vis er overgroet med Bourgainvillea, et imponerende syn.
Markedshallen: Man må ikke gå glip af en tur i Markedshallen, hvor det bugner med frugt og grønt boder og strålende blomsterboderne. Et eventyr for sig er fiskemarkedet, der har til huse i kælderetagen. På store borde ligger fiskene side om side til skue for de besøgende. Den mest dominerende fisk er den lokale specialitet, Espada fisken, der ligner en kæmpeål. Det er en dybhavsfisk, der lever i farvandene omkring Madeira. Fisken er meget grim, men smager utrolig godt, så den bør I smage.
Svævebanen: Er man er ved havneområdet i Funchal, så kan det anbefales at tage en tur med svævebanen op til byen Monte, som ligger 600-800 meter over havets overflade. Turen med svævebanen op til Monte er på 3718 meter, og tager 15 minutter. Når vejret er klart og uden dis, så er det en fantastisk smuk tur. Udsigten er helt unik med kig ud over byen og havnen, hvor der dagligt ligger et krydstogtskib til.
Når man er i byen Monte, kan det anbefales at besøge en af de botaniske haver og kirken.
Slæderne:
Turen ned fra Monte til Funchal kan man tage med en slæde. Ja den er god nok, en slæde som bliver ført af to mænd i hvidt tøj. Turen går med høj fart ned af de små veje og gennem flere hårnålesving, hvilket er en oplevelse som I ikke skal snyde jer selv for. Vær opmærksom på, at I lander med slæderne ca. 6 km fra byen Funchal, så derfra kan I enten vælge at tage en taxa eller gå tilbage til byen. En taxa koster 20 euro.
Havnepromenaden: Den nyanlagte havnepromenade er en fornøjelse at slentre hen ad, og et par trin ned ligger Marinaen, hvor restauranternes ligger på stribe. Derfra kan man tage en tur med Katamaranbådene, og se delfiner og hvaler(nok mest delfiner) men en dejlig tur på havet. Befolkningen på Madeira er meget venlige og hjælpsomme, og deres færdselskultur ligger langtover, hvad vi kender herhjemme, man kan trygt gå over et fodgængerfelt, alle stopper og holder tilbage. Der er ikke mange sandstrande på Madeira, de fleste bademuligheder består af bassiner der er udhugget i klippesiden, med trapper hvorfra man kan gå direkte i vandet.
Hvordan kommer man til Madeira i januar? Enten kan det foregå vi en charterrejse og rejsebureau, eller kan I selv booke flybilletter og hotel. Det kan anbefales at leje bil så man kan komme rundt på øen, og opleve den helt utrolig smukke natur.
Indeholder affilliate link